Wednesday, 2 December 2015

... Klinik Pergigian Az-Zahra' Kota Bharu ...


assalamualaikum....?




aku sebenarnye kan dh lame nk share pengalaman pkai braces nie...alhamdulillah ari nie diberi kesempatan nk bercerita...cewah ayat..cakap jela padahal kau tue dh stress dgn simulation yg xdapt2 tue sharina oiii..hehe...so, aku switch mood kepada blogging jap...jap je...mintak halal ea DR Shahida...lgpun dh nk masuk lunch hour nie..hi hi hi..




aku nk mintak maap jgak dekat a few person yg whatapp aku tnye "ina bt braces katmane?", "sakit ke x?", "kos rawatan mahal x?", "process pkai braces cane?" and bla bla bla tue cbb xmenyempat nk bercerita pjg2...okey kat cinie aku cerita detail ea...




Mesti lah kene ade niat kn? niat kita pkai braces tue untuk ape?...bagi aku, kalo gigi korang dah sempurna xpayh nk mengada-ngada pkai..baik uolls simpan je duit tue untuk bt bnda lain... mcm kes aku nie, gigi aku memg jarang kat bawah...then bile chekup and bt x-ray, keadaan gigi aku nie dh stage 2 cbb ade a few tulang gigi dh x pegang gigi... so aku dah ad reason yg kukuh utk pkai braces! bukan cbb nak cantik or what so ever.




Risik2 klinik ortho yang bagus dan murah berhampiran tempat korang...macam kes aku nie aku decide nk bt dekat KB walaupom aku blajar kat JOHOR...so everymonth aku akan ulang alik JOHOR-KB...plus leh balik jumpa mama hanisah dan ayah tiap2 bulan...harta dunia akhirat tue!...
so, korang yg stay kat KB tue, meh cnie aku nk recomenkan klinik ortho yg the best bg aku lah setelah dibuat kajian... Klinik Pergigian Az Zahra' 




First appointment, Dr akan check gg, scalling (if needed)...then bg surat utk pegi bt x-ray. Harga scalling lebih kurang rm70-rm90... X-ray rm70...aku bt x-ray dekat hospital KB...




Result x-ray tue Dr akan ckap lah kedudukan gigi cane..do's and dont's...cabut gigi (if needed)...mcm kes aku xperlu cabut cbb still ade ruang. so, aku leh terus proceed bt acuan gigi. Harga bt acuan gigi atas dan gigi bawah rm50.  




0key dah boley start pasang braces...yeay!!! Deposit pasang braces 1K++...aku rase bnda nie sensitif lah kalo nk state harga...cbb harga maybe berbeza setiap org mengikut masalah gigi dan pilihan jenis braces..mcm aku, aku plih yg biase2 je...hehehe...so, monthly commitment aku rm150.




0fcoslah aku pun mcm korg jgak b4 pkai braces...gagah duk baca blog2 org yg ade pengalaman pkai braces...mostly, org ckap pkai bracs nie sakit...TAPI, aku alhamdulillah...xd lah sakit sgt...okey je...ulser tue xpayah ckap lah dh jd bestfriend aku dah...hehehe...yg penting kene jg kebersihan gigi..occay masuk bab kebersihan gigi nie...mcm2 mak oiii accessories si pemakai braces nie...berus gigi je dah 3...wax ortho sgt diperlukan utk elakkan ulser....interdental floss tuk bersihkan celah2 gigi...:)




high recommended!

Klinik Pergigian Az-Zahra'
 Aras 2, No. 3925-2-2, Pusat Dagangan Taqwa, Bandar Satelit Islam, Pasir Tumboh, 16150 Kota Bharu, Kelantan.

Tel: 013-9223290











Love,
sharinaMY






















3 comments:

  1. Asalam nak tanya, utk kos kesuluran braces mmg depends on kerumitan gigi kan..tapi kalo utk deposit, semua sama kan..berapa ye yang rm1K++ tu...rm1100 ke? rm1200 ke? atau rm1500 ke? terima kasih

    ReplyDelete
  2. As salam...nak tnyo kos nok buang braces brapo riyal.

    ReplyDelete
  3. As salam...nak tnyo kos nok buang braces brapo riyal.

    ReplyDelete